Dragråttan

Om selen.

Selen ska passa bra och fungera väl utan att ge hunden skador. En dragsele ska ha en passform som medger hunden rörelse och som sitter väl på hunden. Den ska vara lagom stor och sitta ganska tajt då hunden drar. Det är viktigt att halsen är lagom stor så att selen inte glider ut över bogarna. En bra dragsele bör inte ligga över bogbladen. Selen ska lägga sig i framkant av bogen och fördela trycket jämt. För att den ska göra det måste över- och underdrag vara rätt fördelat. Om man tar i selen och sträcker ut den med handflatan i halsöppningen bör den vika sig något mindre än en tredjedel från bröststolpen. Se bilden nedan.

SeleFunktion

Överdraget bör vara något mer generöst än underdraget då man sträcker ut selen. Det krävs utrymme till bröstkorgen. På bilden syns att det övre bandet viker sig lite. Det är lite längre. Har selen dessa förhållanden är chansen stor att den sitter bra.

 

Vid åtta år hade den här hunden haft samma sele hela livet. Han hade aldrig varit skadad och sprang i ett tävlingspann tills han blev nio år gammal.  Ser selen nästan lite liten ut? Den slutar en bit framför svansroten. Halsöppningen börjar ca två cm ovanför bröstbenets utskjutande del. Över och underdrag möts utanpå bringan och skär inte in i flanken. Han har gott om utrymme bakom frambenet. Selen skär honom inte i armhålan. Den sitter där den ska, vilande mot bogens framkant. Hela bogbladet kan röra sig fritt i galloppen. Så här ska sele se ut på en hund.

 

Här en ung hund som tar i. Om selen passar bra ska hunden inte tänka så mycket på att den är i selen utan bara vilja gå på.

Fördelningen mellan över- och underdrag är a och o för att hunden ska kunna hålla ett högt seltryck. Är underdraget för kort och selen viker sig på mitten får hunden ett tryck över nacken. Huvudet trycks ned. Inte att förväxla med att hunden lägger sig i selen och sänker halsen då den tar i. Man kan liksom se att den får ett "struttigt" steg.

Viker sig selen precis där halsen öppnar sig är det varningssignal. Då drar hunden förmodligen med sitt halsbrosk. Det är som att köra den i ett halsband och medför en stor skaderisk.

Hur stor sele ska du ha då? Lagom är svaret. Har hunden en smal hals så ska halsöppningen vara mindre. Är hunden lång, en längre sele. Är hunden grov med kort kors, behöver den en sele som är nog stor i hals och bröstkorg men den kan få sticka ut lite bakom hunden. Det är viktigast att den sitter bra i halsen och bröstet för där kommer ju trycket då den drar.

Vi har flera olika modeller att välja på, se under rubriken selar.